ORDU-Giresun Uluslararası Havalimanı en verimli çalışan havalimanlarından biri olmuş… Uçaklar tam kapasite ile gelip gidiyor. Şu aylarda bile günlük kapasite 8 uçak seviyesinde. Sınırlarında bulunduğu Gülyalı’dan geçip Ordu’ya gelirken, nasıl bir tıkış tıkışlık içinde olduğu hemen anlaşılıyor. İmar açısından Trabzon’la yarışıyor. Ünye ve Fatsa için de aynı şeyleri söylemek gerekiyor. Karadeniz’in kentlerini artık Manhattan’a mı, Maslak’a mı benzetelim! Yalnız kıyılar değil yaylalar da öyle. Özel imar uygulamaları ile şehir mimari açıdan katledilmiş; çok kat, çok yoğunluk. Uyumsuz çevre, yeşil alanlarda ve kıyılarda daha çok dikkat çekiyor. Eski ve yeni belediye başkanları (CHP’li Seyit Torun), (AKP’li Enver Yılmaz) bu tablodan sorumlu tutuluyorlar. Boztepe’ye çıkan teleferiği minarenin üzerinden geçirmek kimin aklıdır. Yamaç paraşütü keyfi olarak iptal edilir mi?
52 plakalı olan Ordu’ya, ‘Ordu Fikir Bandosu’nun toplantısı için gittik… Ordu dışında yaşayan 52 aydından oluşuyor bu grup; mimar, mühendis, tıp doktoru, hukukçu, fındık tüccarı, işadamı, gazeteciden oluşuyor. (Uğurcan Ataoğlu, Semih Felek, Uğur Kayserilioğlu, Ahmet Tezcan, Kadri Felek, Serhat Sönmez, Çağatay Öztürk, Murat Köksal gibi…)
İki üç ayda bir toplanıyorlar. Merkez ilçe Altınordu ve büyükşehir Ordu’ya projeler sunuyorlar, tartışıyorlar. Ordu şehir merkezindeki birahaneler nereye taşınabilir diye kafa yoruyorlar. Düşük debili bir nehrin taşocağı kesiminde ‘turizm kasabası’ oluşturup, orayı müzesiyle sosyal alanlarıyla eğlence ve çocuklar için eğitim alanları ve küçük fidanlık ve bahçelerle Ordu’ya bir proje armağan etmek istiyorlar.
Ordu’nun yeni sloganı “Denizini doldurtmayan, muhteşem doğasını kıskançlıkla savunan; dünyada en çok fındık, Türkiye’de ise en çok bal ve kivi üreten bir kenttir Ordu” ifadesine ne dersiniz.
‘CUMHURİYET’TEN ALACAĞIMIZ VAR’
Ordu Olay gazetesinin sahibi Zeki Mesut Özel, Ordu il nüfusunun 1 milyon 535 bine yükseldiğini belirtirken yıllardır öncülüğünü yaptığı Samsun-Sarp demiryolu hattının oluşturulmasını gündemden düşürmüyor.
“Karadenizlinin Cumhuriyet’ten alacaklı olduğu bir tren hattı vardır. Bu da Samsun-Sarp arasında sahilden değil, Karadeniz’in sırt kesimlerinden geçmelidir” diyor. Balıkçılık Karadeniz’de SOS veriyor. Kuraklığa HES’ler neden oluyor. Dereler ilk kez böyle bir kuraklık geçiriyor. Böyle giderse fındık Karadeniz’i terk edecek… Havaların sıcaklığı nedeniyle fındıkların erken çiçek açmaya başlaması ayrı bir tehlike olarak görülüyor.
GÜNÜN SÖZÜ: “Mevcudu satarak milli olunmaz!” / Mustafa BALBAY