Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Seddar Yavuz başkanlığında yapıldı.
“Gençlerimizi Kötü Alışkanlıklardan Korumak için Gayretlerimizi Artırmalıyız”
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, ”Dünyaya paralel olarak, Türkiye’de de son yıllarda artan bir bağımlılıkla karşı karşıyayız. Türkiye’nin geçmişte uyuşturucu konusunda transit ülke konumunda iken, bugün biraz daha hedef ülke konumuna geldiğini, özellikle de Avrupa kaynaklı sentetik uyuşturucuların ülkemize yöneltildiğini üzüntüyle görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, gerek transit, gerekse Türkiye’de pazarlanmak üzere olan uyuşturucu konusunda etkin bir mücadele yürütüyor. İnsan sağlığını, geleceğimizi tehdit eden böylesine önemli bir konunun, her bir birey tarafından özümsenmesi, benimsenmesi ve buna yönelik geliştirilecek stratejilerin, projelerin, programların herkes tarafından desteklenmesi gerekiyor. Bu bağlamda, ilimizde son derece etkin bir mücadele yürütüldüğünü söylemek isterim. Uyuşturucu ticaretine yönelik mücadelede 2017 yılında önemli başarılar elde edilmiştir. Emniyet, jandarma, istihbarat ve KOM birimlerimiz ile bu konuda duyarlı olan vatandaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Özellikle gençlerimizin kötü alışkanlıklarından korunması, hayata daha iyi hazırlanması, sorun çözme becerisi kazandırılması noktasında bir takım faaliyetleri hep beraber yürütüyoruz. Bunun için gayretlerimizi arttırmalıyız” şeklinde konuştu.
“Toplumun En Büyük Sorunu Sevgi ve Şefkat Açığı”
Vali Yavuz, “Bana göre en büyük eksikliğimiz, sevgi dilinden uzaklaşıp tamamen kudret dilini tercih etmemizdir. Bu aileden başlayarak bütün bir toplumu sarmakta. Kudret dilini bir yöntem olarak seçiyoruz. Oysa, toplumlar kudret diliyle değil, sevgi diliyle yönetilir ve sevgi diliyle sonuç alınır. Birlikte çalıştığınız insanlar, eşiniz, çocuğunuz ya da yönettiğiniz toplumla aranızda bir duygusal banka hesabı, bir sevgi dili, bir gönül bağı yoksa insanlar üzerinde etkili olmanız, onların davranışlarında olumlu değişiklik yapabilmeniz asla mümkün değildir. Korkutarak, sindirerek ne eşinizle, ne çocuğunuzla, ne de astlarınızla iletişim kuramazsınız” diyerek, toplumun en büyük sorununun sevgi ve şefkat açığı olduğuna dikkat çekti.
“İletişim Çağında İletişimsizlik İçindeyiz”
Konuşmasında, iletişim çağında iletişimsizlik içerisinde olunduğuna vurgu yapan Vali Seddar Yavuz, ”Biz, hep anlaşılmak istiyoruz, ama asla anlamaya yanaşmıyoruz. Böylesine monolog olan bir toplumdan da sonra suç oranlarının düşmesini, bağımlılığın azalmasını bekliyoruz. O yüzden, süratle ilişkilerimizi, yöntemlerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Sorunları halının altına süpürerek, her şeyi süt liman göstererek netice alamayız” dedi.
“Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele Projesi’ne Herkes Sahip Çıkmalı”
İl genelinde öğrenim görmekte olan ve belirlenen özel nedenlerden en az birine sahip olan çocuklara yönelik planlanan Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele Projesi(ÖNEM) kapsamındaki çocuklara, ‘Önem Çocukları’ adı verildiğini belirten Vali Seddar Yavuz, ”Bu projeye herkesin sahip çıkmasını, elinden gelen gayreti göstermesini özellikle rica ediyorum. Yerel yönetimlerimizden, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızdan bu projeye sahip çıkmasını bekliyorum. Biz sadece maddi katkı beklemiyoruz. Maddi katkıyı devlet olarak çözebiliriz. Sizlerden manevi katkı bekliyorum. Bir insanın elini sıkmanızı, bir insanın gözüne şefkatle bakmanızı istiyoruz. Buna ihtiyacımız olduğunu da her fırsatta dile getiriyorum. Bu şehre sevgi dilinin katabileceği çok şey var. Bu şehrin Valisi olarak, 9 aydır bunu ısrarla her platformda altını çizerek bir kez daha tekrar ediyorum. O yüzden sizlerle kurduğumuz ilişki, sokaktaki vatandaşımızla kurduğumuz ilişki, sevgi dilinin hakim olduğu bir ilişki olacaktır. Sizlere ve tüm kamuya tavsiyem; sevgi dilini mutlak suretle hakim kılmalıyız. Bizim işimiz gönüller kazanmak, gönüller kazanarak çocuklarımıza sahip çıkmaktır. Bu şehirde 132 bin gencimiz bulunuyor. 132 bin gencin elinden samimiyetle tutacak, bunu yaparken de her biri bizim çocuğumuz gibi onların gözüne sevgiyle bakacağız” diyerek sözlerini tamamladı.
Toplantıda, özel durumu tespit edilen öğrencilerin, özel durumlarına uygun mücadele çalışmaları yapmak üzere geliştirilen ve kısa adı ÖNEM olan Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele Projesi kapsamında yürütülecek faaliyetlerle ilgili bir de sunum yapıldı.
ÖNEM Projesi ile, Önem Çocuklarının temel yaşam becerilerini geliştirerek sağlıklı karar almalarına katkı sağlamak, sevgi, şefkat eksikliğinden kaynaklanan sorunlarla baş etmeleri için destek olmak, kendilerini değerli hissetmelerini sağlayacak faaliyetler ile yaşam kalitelerini artırmak amaçlanıyor.
Toplantıda, ayrıca bir çok suçun oluşumuna imkan sağlayan metruk binaların tespit edilerek, yıkılması konusunda yapılacak çalışmalar da belirlendi.