Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2016 yılı tahmini fındık rekoltesini 468 bin ton olarak açıkladı. Geçen yıl 646 bin ton fındık olduğunu söyleyen Bakan Çelik, bu sene ise kaybın 178 bin tona yaklaştığını ifade ederek, fındığın özellikle Karadeniz bölgesinin temel geçim kaynağı olduğunu söyledi.
Türkiye’de 702 bin hektar alanda fındık yetiştirildiğini belirten Çelik, “Ortalama yıllık olarak 550 bin ton civarında fındık üretimi gerçekleşmiş bulunmaktadır. Ülkemizde dünya fındık üretiminin yüzde 68’i gerçekleştiriliyor ve tarımsal ürün ihracat gelirlerimizin yaklaşık yüzde 15’ini fındık oluşturuyor. Fındıktan 2014-2015 yıllarında 2,8 milyar dolarlık bir ihracat geliri elde edilmiş bulunuyor.” diye konuştu.
Fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunun altını çizen Çelik, şubat ayında Karadeniz bölgesinde gerçekleştirdikleri toplantılarda, fındıkla ilgili gelinen nokta ve alınması gereken önlemlere dair kararlar aldıklarını hatırlattı. Fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, var olan desteğin devam etmesi, fındık borsalarının geliştirilmesi, lisanslı depoculuk ve fındık daire başkanlığı kurulmasına yönelik kararları sektörle paylaştıklarını anlatan Çelik, “Rekolte 3 kaynaktan açıklanıyordu ve böylece rekolteyi açıklayan her birim kendi lehine olacak bir açıklamayı kamuoyuyla paylaşıyor, üretici de 3-4 çeşit rekolte tahminiyle karşı karşıya kalıyordu. Bu da üreticinin aleyhine bazı gelişmelere neden oluyordu. Bundan sonra rekolte açıklamasını, Bakanlık olarak temmuzun ilk yarısında tek elden biz açıklayalım dedik.” dedi.
Çelik, geçen yıl fındık rekoltesinin 646 bin ton olduğunu hatırlatarak, bu yıl bazı dezavantajlı durumlar yaşandığını dile getirdi. Rekoltenin dönemsel verimlilik düşüşü ve iklim şartları nedeniyle olumsuz etkilendiğine dikkati çeken Çelik, ağustos ayından itibaren fındıkta hasadın başlayacağını belirtti.
Bakan Çelik, bu yıl fındık rekoltesinin tahmini 468 bin ton olduğunu söyledi. Sektör temsilcileriyle yapılan değerlendirme ve alınan kararlar çerçevesinde fındık üreticilerinin sorunlarını çözmek için önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Çelik şunları kaydetti:
“Arz fazlaysa fiyatlarda ister istemez bir düşüş oluyor. Geçen yıl böyle bir süreç yaşanmıştı. Ama 2016 itibarıyla aksi bir durum olacağı görülüyor. Şimdi fiyatların çok yüksek olacağı izlenimi söz konusu. Geçen yıl fiyatlar inişli çıkışlı seyretti ama bu yıl biz böyle bir tablo beklemiyoruz. Üreticimiz çok yüksek oranda taleple karşı karşıya kalacak. Ama biz sektörün sorunlarıyla yakinen ilgilenmeye devam edeceğiz. Stabil bir şekilde önlerini görecekleri bir piyasanın oluşması ve piyasada spekülatif oyuncular söz konusu ise onlarla da mücadele ederek, bu konudaki haksızlıkları ortadan kaldıracak çalışmaları yapacağız.”
Orducu