Sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için çocukların ağız ve diş sağlığı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle aile ve diş hekimi desteğiyle çocukların bu konudaki eğitimine erken yaşlarda başlanmalı, koruyucu önlemler ve gerekli olması durumunda diş tedavileri zamanında uygulanmalıdır. Çocuklarda diş sağlığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Medical Park Ordu Hastanesi Diş Hekimi Dt. Samet Akbaş, çocuklarda, ağız ve diş hastalıkları tedavisinin koruyucu diş hekimliğinin temelini oluşturduğunu açıkladı.
Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar değerli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Samet Akbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk diş hekimi muayenesinin, çocuğun ilk dişi çıktıktan sonra yapılmasında (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) fayda vardır. Bu ilk muayenede amaç, ailelere çocuğun dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapılması gerektiğini göstermek, çocuğun küçük yaşlardan itibaren diş hekimi ile iletişim kurmasını sağlayarak diş hekimi korkusu gelişimini engellemek ve düzenli aralıklarla kontroller yaptırarak ağız ve diş sağlığını korumaktır. Süt dişleri, bazı ebeveynler tarafından “Nasıl olsa değişecek bunlar çürüse de bir şey olmaz!” diye düşünülerek pek önemsenmeyebilir. Bu düşünce süt dişlerinin temizliğinin ihmal edilmesine ve sonuç olarak da çürümelerine neden olabilir. Süt dişlerinin görevi; çocuğun beslenmesinin, konuşmasının, görüntüsünün düzgün olmasını sağlamaktır. Ayrıca kalıcı dişlere yer tutmak ve bu dişler çıkarken onlara rehberlik etmektir. Süt dişlerinin erken çekildiği durumlarda doğal yer tutuculuk ve rehberlik ortadan kalkmaktadır. Süt dişlerinin erken kaybedilmesi çene yapısını ve diş dizimini de bozar. Çocuk rahat çiğneyemediği için beslenmesi ve gelişimi etkilenebilir. Bu nedenle süt dişleri değişme zamanına kadar çürüksüz olarak korunmalı, çürük varsa mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.”
ÇOCUĞUNUZA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİNİ AŞILAYIN
Çocukların diş temizleme işleminin, ilk dişlerinin çıkmaya başlandığı andan itibaren yapılması gerektiğinin altını çizen Dt. Samet Akbaş, “Dişleri çıkan çocuğa, beslendikten sonra mutlaka su içirilmelidir. Çünkü bu çocuğun diş temizliğinin ilk aşamasıdır. Daha sonra çocuğun dişlerinin sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce tülbent yada gazlı bez ile günde iki kez temizlenmesi doğru olacaktır. Fırça kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani ortalama 2,5 – 3 yaşında başlanması uygundur. Çocuklar okula başlayana kadar ona uygun diş fırçalama tekniklerini öğretmek pek mümkün değildir. Bu nedenle, bu yaşlarda çocuklarımıza diş fırçalama alışkanlığını edindirmek önemlidir. Çocuklar diş fırçalama işlemini belli bir yaşa kadar doğru bir şekilde gerçekleştiremeyeceği için bu işlem ebeveynlerinin kontrolü altında yapılmalıdır. Yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş, çocuğun ağız büyüklüğüne uygun diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanımı uygun değildir. Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce, sadece üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Ayrıca aileler çocuklarının peynir, yoğurt gibi dişlerin güçlenmesinde etkisi olan süt ürünleri ve elma gibi diş temizlenmesine yardımcı olan besinler tüketmesine özen göstermelidir. Çikolata, şeker ve cips gibi çürük oluşumunu arttıran besinlerden mümkün olduğunca uzak durmasını sağlamalıdır. Bütün bu diş bakımına rağmen çocuğun dişlerinde leke veya herhangi bir çürük belirtisi görürlerse ebeveynler tarafından mutlaka bir diş hekimine başvurularak tedavi edilmesi sağlanmalıdır.” dedi. HASAN CEM ÖZEL-ÖZEL HABER