Ordu kent kimliğini hızla kaybediyor. Eski CHP’li Belediye Başkanı Seyit Torun’un usülsüz imar uygulamaları ve yeşil alan talanları, Ordu’nun doğal dokusuna büyük zarar verdi.
ELKEN KULÜP SÜRECİ SEYİT TORUN’LA BAŞLADI
CHP’li Torun döneminde atılan bazı yanlış adımlar, bugün belediye yönetimi değişse bile tartışmalara neden oldu. CHP eski İl Başkanı Av. Haluk Türkmen ve CHP eski Belediye Meclis Üyesi Eczacı Mustafa Çavuşoğlu, Yelken Kulüp arazisinin bugün otel inşaatına başlanmasında en büyük sorunun Seyit Torun’un araziyi yeşil alandan çıkartarak belediye kamu hizmet alanına çevrilmesi olduğunu açıkladı.
KAPIYI ARALAYAN TORUN
Mustafa Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, “Yelken Kulübün yeşil alandan çıkarılması dönemim belediye başkanı Seyit Torun döneminde başlamıştır. Seyit Torun 2 kez belediye başkanlığı yapıyor, o binayı yıkıp yanındaki parka ilave etmiyor. Şimdiki belediye başkanı da “yeşil alandan çeviren ben değilim. Seyit Torun” diyor. Belediye başkanının haklılığı yok, her şey Seyit Torun’un kapıyı açmasıyla bu hale geldi.” dedi.
CENAZE ARACI KARŞILIĞI KAT VERİLDİ
1/1000 ölçekli imar olanında rekreasyon alanı 0.15/0.30 2 katlı otel, motel, pansiyon ve benzeri turizm yapılabilir olan bu arazi, Seyit Torun döneminde plan değişikliğine gidilerek, kat sayısı 3’e yükseltilmişti. Cenaze aracı karşılığı bu yere 2 daire bina 5 kata yükseltildi. Mimarlar Odası eski Başkanı Mehmet Özçelik, olumlu bir sonuç alınmayarak, denizin ön kısmınaset çekilmişti.
TAHIL PAZARI KATLİAMI
İki dönemlik Ordu Belediye Başkanlığı sürecinde ‘’modern düzenlemeler’’ adı altında büyük bir inatla, hiçbir görüş ve tepkiyi dikkate almadan kentin tarihi ve kültürel dokusunu katleden Seyit Torun, Tahıl Pazarı’nı da adeta yok etmişti. Belediye eski meclis üyesi şehir planlamacısı Meltem Melikoğlu Aldeniz gibi turizmcilerin ve mimarlar odasının tepkilerine aldırış etmeyen Torun, şehrin kimliğini kaybetmesinde önemli rol oynamıştı.
TELEFERİK DİREĞİ
Şehrin uzun yıllardır beklediği Teleferik Projesi’nin hayata geçirilmesi büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Ancak projenin tarihi ve doğal alanların içerisinden geçmesi bu heyecanı karamsarlığa çevirdi. Teleferiğin ayağının sit alanın yerleştirilmesiyle mahkeme kararıyla durdurulan inşaat bir süre sonra apar topar tekrar başlatıldı. Kaçak bir şekilde gece dikilen ayaklar sonrasında Seyit Torun, bir yanlışa daha imza atmıştı.
DÜĞÜN SALONU İÇİN AĞAÇLAR KESİLMİŞTİ
Eski Belediye Başkanı Seyit torun döneminde Ordu’nun en kimlikli ve en eski mahallelerinden olan doğa harikası Kirazlimanı Mahallesi’ndeki asırlık çam ağaçları kurutularak kesilmişti. Eski bir mezarlık sahası olan yer Belde Otel’e düğün ve konferans salonu yapılması için verildi. Mahalleli olaya büyük bir tepki göstermesine rağmen, bu tepkiler dikkate alınmamıştı.
BOZTEPE’DE ÇİRKİN YAPILAŞMA
Aynı bu yanlışların bir benzeri ise Boztepe’de uygulandı. Boztepe, Seyit Torun döneminde betona dönüştürülmek istendi. Bunlara en güzel örnek ise Balkon kafeterya, Tepe Restoranı ve yeni yapılan otel inşaatıdır. Çarpık yapılaşmayı ilçe merkezinde uygulayıp Boztepe’de yaptığı bu yanlış uygulamalarla da tepkileri çekmişti fakat, her zaman olduğu gibi halkın taleplerine kulaklarını tıkadı.
PALMİYELER
Modernleşme adı altında kendi coğrafi dokusundan uzak, yapay hamlelerle palmiye ağaçlarını sahile diken Başkan Seyit Torun, yine yanlış bir uygulamaya daha imza atmıştı. Doğu Karadeniz’in iklimine ve yapısına uygun olmayan palmiyeler, dikildikten 1 yıl sonra solmaya başlamıştı. Hatta bazı palmiyelerde ise çam bitmişti. Ulusal basında bile tepki toplayan bu uygulama da Seyit Torun’un yanlışları arasında yer alıyor. Torun’un uygulamaları bunlarla da sınırlı değil. Tıpkı Yelken Kulüp arazisinde kesilen ağaçlar gibi, Akyazı Mahallesi’nde onlarca çam fidanı sökülüp, birilerine rant sağladı. Yine Sağra binasını imara açıp, inşaatına onay vermesi ve kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan sahildeki Tomur cafesini projelendirip, ihale aşamasına kadar da getirmişti.
KAYNAK: ORDU OLAY/MUSTAFA KIRLAK