Vali Seddar Yavuz, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen iftar programına katıldı.
Fatsa Safir Otel’de düzenlenen iftar programına, Vali Seddar Yavuz’un yanısıra Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Fatsa Belediye Başkanı Muharrem Aktepe, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve oda üyeleri katıldı.
Düzenlenen iftar programında bir konuşma yapan ve Ordu’nun gelişmesi için yeni OSB’lerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine değinen Vali Seddar Yavuz, “Ordu’da şu anda 3 yeni Organize Sanayi Bölgesi açılması çalışmalarımız devam ediyor. Ünye OSB, Fatsa İlave OSB ve Ordu 2.OSB olmak üzere 3 yeni OSB için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu 3 yeni OSB’nin kamulaştırma bedeli, yaklaşık 131 milyon TL’’yi bulmaktadır. Şu ana kadar bu kamulaştırma bedelinin 22 milyon TL’sini temin ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın şehrimizi ziyaretleri vesilesiyle, bu 3 yeni OSB’nin şehrimizin kalkınması, istihdamın artması, özellikle göçün önlenmesi bakımından fevkalade önemli olduğu noktasında Zat-ı Devletlerine bilgi verdim. İnanıyorum ki, süreç içerisinde geriye kalan kamulaştırma ödeneğini temin edeceğiz” dedi.
Yeni OSB’lerin kamulaştırma bedelleri konusunda kamuoyunda yanlış bilgilendirmeler yapıldığına dikkat çeken Vali Yavuz, “Kamulaştırma bedelleri üzerinde anlaşma yapılan arazi sahiplerine yönelik, birtakım yanlış bilgilendirmeler de yapıldığını görüyoruz. Bizim hiçbir zaman anlaşma yaptığımız vatandaşımıza, ertesi gün kamulaştırma bedelini ödeyeceğimiz konusunda bir vaadimiz olmadı. Ama belirli bir periyod içerisinde bu kamulaştırma bedellerini ödeyeceğimizi söylüyoruz” diye konuştu.
Sanayi olmadan, Ordu ekonomisini büyütmenin mümkün olamayacağını ifade eden Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sanayi olmadan, OSB’ler olmadan biz bu şehri büyütemeyiz. Boşuna rüya görmeye, hayal kurmaya gerek yok. Ordu’da göreve başladığım günden itibaren herkse bana turizmi soruyor, ama sanayiyi sormuyor. Turizmin mevsimsel bir faaliyet olduğunu hepimiz biliriz. Dolayısıyla turizmle bu şehri bir yere kadar götürebilirsiniz. Bizim, gençlerimize istihdam alanı açabilmek, hatta tersine göçü sağlamayabilmek açısından minimum 30 bin kişinin çalıştığı OSB’leri kurmamız lazım. O zaman bölgemizdeki illerle rekabet edebilme yolunda bir adım atmış oluruz. Aksi takdirde, Altınordu, Fatsa, Ünye ilçelerinde nüfusun toplandığı, bu ilçelerin dışındaki ilçelerimizde yaşayan insanlarımızın başka şehirlere doğru göç ettiği, şehirle karşı karşıya kalırız. Burada ticaretle uğraşan kardeşlerimizin de, kendilerini büyütmeleri mümkün olmaz. Şu anda eğer Fatsa’da ekonomik bir faaliyet varsa bilin ki, Fatsa OSB’nin bunda büyük katkısı vardır. Fatsa OSB’de yaklaşık 4 bin kişi çalışıyor. O yüzden biz OSB’leri çok önemsiyoruz. Ticaret erbabını da fevkalade önemsiyoruz. Üreten, katmadeğer yaratan, bütün reel sektörleri desteklemeyi, temel prensip olarak görüyoruz. Bütün arzumuz, dileğimiz o ki, en kısa vadede bu 3 yeni OSB’yi hayata geçirmek ve yatırımcının önünü açmaktır. Ordu’ya çok yoğun bir şekilde yatırımcı geliyor. Fakat, yatırımcılara bir yer gösteremiyoruz. Bizim yer gösteremediğimiz yatırımcılar, başka şehirlere doğru kayma eğiliminde. Fatsa ilçemiz, yatırım anlamında çok avantajlı konumda. İnşallah önümüzdeki süreçte yerel dinamiklerin de katkısı ve desteğiyle bu avantajını iyi değerlendirir.”
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş ta iftar programında bir konuşma yaparak, “Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası sadece Fatsa’nın değil, 7 kardeş ilçeden oluşan bir odadır. Ramazan ayı münasebetiyle odamızı oluşturan 7 ilçemizdeki üyelerimizle iftar programlarında bir araya geliyoruz. 1 Nisan itibariyle bir seçim süreci yaşadık. Bu seçim sürecinde sizlerin desteği ve oylarıyla tekrardan 4 yıllık bir yönetime, çalışmaya layık görüldük. Bizlerden desteğinizi esirgemediğiniz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sizler varsanız, bizler varız. Sizler varsanız, Fatsamız var. Bugün, Fatsa’da esnafları dışarı çıkarttığımızda, Fatsa bomboş bir şehir olur. O yüzden Fatsa esnafıyla var olmalı ve esnafıyla bütünleşmeli. Bugün baktığımızda Fatsa ilçesi ödediği vergi itibariyle 21 vilayetten daha fazla vergi ödemiş. Aslına bakarsanız, küçük bir ili ortaya koyuyoruz. Sizler, yaklaşık 16 bin kişiye ekmek veriyorsunuz. Allah hepinizden razı olsun. 16 bin sigortalı insanı yanınızda istihdam ediyorsunuz. Fatsa havzasını değerlendirdiğimizde yaklaşık 19 bin insanımızı işyerinizde çalıştırıyorsunuz. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Milli İstihdam Seferberliği başlatılmıştı. Fatsa ilçesi olarak %13’lük bir istihdam artışı ile ülkemiz için biz de varız dedik. Çok güzel bir sonucu ortaya koyduk. Allah hepinizden razı olsun” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından, en çok istihdam oluşturan, yerel markası ile üretim yapan şirketlere ve en yaşlı oda üyelerine, Vali Seddar Yavuz ve protokol mensupları tarafından Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan plaketleri takdim edildi.